wat is een mecanicien?

Als mecanicien onderhoud en repareer je machines en mechanische systemen. Je onderhoudt machines om hun levensduur te verlengen en storingen en pannes te vermijden. Een mecanicien is dan ook zeer goed in het analyseren en het oplossen van problemen.

Mecaniciens, ook wel bekend als monteurs of technici, zijn te vinden in verschillende sectoren waar mechanische systemen, machines of voertuigen worden gebruikt. Enkele van deze sectoren zijn de auto-industrie, de luchtvaartindustrie, de industriële productie, de landbouwsector, de bouwsector, de scheepvaartindustrie, de energieproductie, de spoorwegsector, de technische dienstverlening.

Wat je als mecanicien moet doen, hangt af van de sector waarin je aan de slag gaat, maar meestal is een mecanicien verantwoordelijk voor het herstellen en onderhouden van mechanische systemen.

Denk je dat een job als mecanicien aansluit bij je talent voor techniek en oog voor detail? Lees dan snel verder en ontdek wat er nodig is om als mecanicien aan de slag te gaan.

bekijk alle jobs
1

het loon van een mecanicien

Een mecanicien verdient gemiddeld €2.600 per maand. Dit komt neer op ongeveer €16 per uur. Het loon van een mecanicien varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ervaring, opleidingsniveau, specialisatie, regio en het type bedrijf waarvoor je werkt. 

2

soorten mecaniciens

Er zijn veel verschillende soorten mecaniciens. Dit zijn enkele vaak voorkomende soorten: 

  • automecanicien: deze mecanicien repareert en onderhoudt voertuigen, inclusief auto's, vrachtwagens en motorfietsen.
  • industriële mecanicien: deze mecanicien werkt aan industriële machines en apparatuur, zoals pompen, compressoren en productielijnen.vliegtuigtechnicus: als vliegtuigtechnicus onderhoud en herstel je vliegtuigen, inclusief avionica en motoren.
  • elektromecanicien: een elektromecanicien is een vakman die verantwoordelijk is voor het onderhouden, repareren en installeren van elektrische en mechanische systemen.
  • landbouwmecanicien: als landbouwmecanicien ben je gespecialiseerd in het onderhouden en repareren van landbouwmachines en -apparatuur.
  • liftmonteur: als liftmonteur installeer, onderhoud en repareer je liften en roltrappen.
  • koeltechnicus: een koeltechnicus is gespecialiseerd in het onderhouden en repareren van koel- en airconditioningsystemen.scheepsmecanicien: een scheepsmecanicien werkt aan scheepsmotoren en andere mechanische systemen aan boord van schepen.
  • werktuigbouwkundige: als werktuigbouwkundige houd je je bezig met het ontwerpen, bouwen, installeren en onderhouden van machines en werktuigen.
077.jpg
077.jpg
3

werken als mecanicien

Werken als mecanicien is erg boeiend als je houdt van voertuigen en machines. Hier vind je een overzicht van de taken en loopbaanmogelijkheden van een mecanicien.

4

opleidingen en vaardigheden

Er zijn heel wat wegen die leiden naar een job als mecaniencien. Enkele voorbeelden zijn:

  • mechanica of elektromechanica: er is een waaier aan opleidingen die je klaarstomen voor jobs die mechanica en/of elektriciteit combineren.
  • autotechnieken (derde graad TSO): voor deze richting ben je geïnteresseerd in de werking en het onderhoud van auto’s, en in electronica.
  • duaal leren: leerlingen kunnen er ook voor kiezen om leren en werken te combineren in een systeem van duaal leren. Het voordeel? Praktische werkervaring in combinatie met een opleiding!

competenties en eigenschappen van mecaniciens

Een succesvolle monteur of mecanicien, beschikt over een combinatie van technische vaardigheden, kennis en persoonlijke eigenschappen. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen van een mecanicien:

  • technische vaardigheden: een goede mecanicien is een expert in mechanische systemen, motoren en andere componenten. Als mecanicien ben je in staat om problemen op te sporen en reparaties efficiënt uit te voeren.
  • handigheid: mecaniciens zijn best wel wat handig met gereedschap en verschillende soorten apparatuur en gebruiksvriendelijke software.
  • analytisch denkvermogen: mecaniciens moeten in staat zijn om problemen te analyseren, de oorzaken van storingen te achterhalen en effectieve oplossingen te bedenken. Een goed analytisch denkvermogen is dan ook belangrijk voor het oplossen van complexe mechanische problemen.
  • communicatieve vaardigheden: mecaniciens moeten effectief kunnen communiceren met klanten, collega's en leidinggevenden. Dit omvat het begrijpen van de klantbehoeften, het uitleggen van technische problemen aan niet-technische personen en het samenwerken met andere teamleden.
  • probleemoplossend vermogen: mecaniciens worden vaak geconfronteerd met onverwachte problemen. Het vermogen om snel en effectief problemen op te lossen, zelfs in noodsituaties, is een waardevolle eigenschap.
  • teamwork: als mecanicien werk je vaak als onderdeel van een team, vooral in grotere werkplaatsen of garages. Ene gezonde dosis teamspirit is dan ook erg belangrijk om het werk soepel te laten verlopen.
  • flexibiliteit: mecaniciens moeten zich meestal vlot kunnen aanpassen aan verschillende merken en modellen van voertuigen of machines. Vind je verschillende soorten uitdagingen en afwisseling leuk? Dan heb je al een belangrijke vaardigheid op zak om mecanicien te worden.
  • fysieke conditie: Het werk van een mecanicien kan fysiek veeleisend zijn. Een goede fysieke conditie is nodig om langere tijd te kunnen staan, heffen, buigen en andere fysieke taken uit te voeren.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over mecaniciens:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.