wat is een bakker?

Als bakker ben je verantwoordelijk voor het bereiden van allerlei soorten brood, gebak, koekjes en andere heerlijke lekkernijen. Als bakker zorg jij ervoor dat klanten kunnen genieten van versgebakken producten van topkwaliteit.

Ben je gepassioneerd door bakken, hou je van teamwork en maak je graag deel uit van een bruisende omgeving waar ambacht en klantgerichtheid centraal staan? Denk je dat een job als bakker bij jou past? Lees dan snel verder en ontdek welke vaardigheden, opleidingen en kwalificaties je nodig hebt om als bakker aan de slag te gaan.

bekijk alle jobs
1

loon van een bakker

Het loon van een bakker varieert afhankelijk van jouw ervaring, de regio waar je aan het werk gaat en je werkgever. Een bakker verdient in België gemiddeld tussen de €1.703 euro en €3.515 bruto per maand. 

meer verdienen als bakker

Hoe kan je je salaris verhogen als bakker? Enkele tips:

  • afwisseling: ben je nog maar pas aan de slag? Zorg dan dat je in verschillende omgevingen ervaring opdoet en zoek uit waar jouw passie als bakker precies ligt. Hoe meer technieken en producten je onder de knie hebt, hoe groter jouw expertise als bakker en hoe groter jouw kansen op promoties en een hoger loon.
  • specialisatie: je kan je specialiseren in bepaalde baktechnieken of producten, zoals patisserie of zuurdesembrood. Hoe meer je je specialiseert, hoe hoger je loon.
  • leidinggevende functie: met de nodige ervaring op zak, kan je doorgroeien naar een leidinggevende rol in de bakkerij, waarbij je verantwoordelijk bent voor het coördineren van het bakproces en het aansturen van een team.
  • zelfstandige bakkerij: het is een hele uitdaging en het vraagt heel wat passie en doorzettingsvermogen, maar het starten van je eigen bakkerij kan na verloop van tijd ook leiden tot hogere inkomsten en een hoger loon.
2

verschillende soorten bakkers

Binnen het beroep van bakker zijn er twee grote specialisaties mogelijk:

  • patissier of banketbakker: gespecialiseerd in taarten, gebak en andere zoete lekkernijen.
  • broodbakker: als broodbakker bak je de lekkerste broden en ga je aan de slag met een waaier van verschillende soorten deeg. 

Als bakker kan je je uiteraard nog verder specialiseren: 

  • chocolatier: een chocolatier is gespecialiseerd in het maken van heerlijke chocolade lekkernijen, zoals pralines en truffels en koekjes.
  • glutenvrije bakker: deze bakker is een expert in het bereiden van glutenvrije bakproducten, zodat mensen met glutenintolerantie ook kunnen genieten van heerlijke broden en taartjes.
  • biologische bakker: als biologische bakker maak je gebruik van biologische ingrediënten en duurzame productiemethoden om gezonde en milieuvriendelijke producten te maken.
  • vegan bakker: als vegan bakker gebruik je alleen plantaardige ingrediënten, vrij van dierlijke producten zoals eieren en zuivel.
  • artisanale bakker: deze bakker zweert bij de ambachtelijke bereidingswijzen en traditionele bakmethodes, waarbij de focus ligt op pure en hoogwaardige ingrediënten.
  • banketbakker: een banketbakker maakt luxe patisserie en ook lekkernijen voor speciale gelegenheden zoals bruiloften, verjaardagen en jubilea.
mannelijke chef-kok die een gerecht plateert
mannelijke chef-kok die een gerecht plateert
3

werken als een bakker

Of je nu net van school komt of op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, werken als bakker biedt talloze mogelijkheden. Met toewijding, teamgeest en vooral een enorme passie voor bakken, kan je bovendien vlot doorgroeien naar meer verantwoordelijke functies in de bakkerij of… wie weet… je eigen bakkerij openen. 

4

vaardigheden en opleidingen bakker

  • secundair onderwijs: een bakkersopleiding in het secundair onderwijs is een goede basis om de ambachtelijke technieken te leren en kennis van bakproducten op te doen. Daarnaast kan je je in specialisatiejaren ook echt verdiepen in een bepaalde specialiteit. Deze opleidingen tot bakker bestaan ook in de vorm van duaal leren 
  • hygiëne en voedselveiligheid (HACCP): als bakker werk je met voedsel, dus het is essentieel om te leren werken volgens de hygiëne- en voedselveiligheidsvoorschriften

Hieronder vind je enkele specifieke opleidingen die je kan volgen om je om te scholen tot bakker:

  • opleiding tot brood- en banketbakker: in Vlaanderen worden opleidingen aangeboden door de VDAB, de centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s) en de centra voor basiseducatie (CBE’s). Deze opleidingen zijn gericht op zowel beginners als mensen met enige ervaring in de bakkerswereld. Tijdens de opleiding leer je de basisprincipes van het bakken, het bereiden van diverse broden en gebakjes en het gebruik van verschillende technieken. Ook Syntra biedt praktijkgerichte opleidingen aan voor banketbakkers 
  • naast deze specifieke opleidingen zijn er ook heel wat korte cursussen en workshops die zich richten op specifieke baktechnieken of specialisaties, zoals het maken van zuurdesembrood, decoratieve taartontwerpen of ambachtelijke patisserie

competenties en eigenschappen van bakkers

Naast de technische vaardigheden die nodig zijn om deeg te bereiden, broden te bakken en gebak te decoreren, zijn er verschillende andere competenties die een bakker zeker moet hebben om te knallen in het vak. Hier zijn enkele belangrijke vaardigheden van een bakker:

  • creativiteit: als bakker is creativiteit onmisbaar. Je bedenkt immers unieke en smaakvolle creaties en daarmee weet je je te onderscheiden van andere bakkers. Het decoreren van taarten, het ontwikkelen van nieuwe broodsoorten en het experimenteren met ingrediënten… Fluitje van een cent voor jouw creatieve brein. 
  • nauwkeurigheid: het nauwgezet afwegen van ingrediënten, het volgen van recepten en het zorgvuldig bewaken van de baktijd zijn cruciaal om jouw creaties te doen slagen. 
  • stressbestendigheid: ben je goed in jouw vak? Dan kan het best zijn dat je een stormloop op jouw taarten ontketent of dat mensen al voor openingstijd staan te wachten voor de deur om jouw heerlijke broodjes te kopen. Als bakker moet je stressbestendig zijn en onder druk kunnen werken om aan de vraag van klanten te voldoen.
  • teamwork: als bakker werk je vaak in een team, samen met andere bakkers, patissiers en verkoopmedewerkers. Communicatie en samenwerking zijn dan geen overbodige luxe om alles vlot te laten verlopen.
  • aandacht voor hygiëne en voedselveiligheid: deze zijn van groot belang in een bakkerij. Als bakker moet je er dan ook voor zorgen dat jouw werkruimte proper en netjes georganiseerd is en dat je werkt volgens de geldende hygiënenormen (HACCP).
  • oog voor detail: jouw creaties vragen aandacht voor detail. Het zijn vaak de kleine details die het verschil maken tussen een goede bakker en een topbakker.
  • klantgerichtheid: als bakker luister je naar de wensen van klanten, deel je je kennis over  de gebruikte producten en zorg je mee voor een positieve klantbeleving. 
  • fysieke conditie: het bakkersvak kan fysiek veeleisend zijn. Een goede fysieke conditie hebben als bakker is belangrijk.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een bakker.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.